Reactie MIND op artikel Follow the Money/FTM over gelden die MIND ontvangt van loterijen
Op maandag 14 juni verschijnt er een artikel op Follow the Money/FTM dat onder meer ingaat op het geld dat Stichting MIND krijgt van loterijen en VWS. Het platform FTM heeft onderzocht of wij als gezondheidsfonds onze onafhankelijkheid kunnen behouden en hoe wij er tegenover staan dat gokverslaving onderdeel is van ons werkveld, terwijl wij geld krijgen van de loterijen. Voor degenen die de site niet kennen: het is een journalistiek platform dat misstanden onderzoekt en hier uitgebreid verslag van doet. Gelukkig hebben wij geen misstanden bij Stichting MIND en de hele MIND-organisatie. We hebben alles goed kunnen beantwoorden en uitleggen. Maar het is wel belangrijk dat jullie hiervan op de hoogte zijn. Het artikel komt op sommige punten niet helemaal overeen met wat wij hebben gecommuniceerd richting Follow the Money en suggereert her en der dat MIND zich laat leiden door financiële belangen en gokken aanmoedigt. Dit is een onterechte negatieve framing waarin wij ons niet herkennen.
Dit is ons standpunt rond de samenwerking met loterijen in relatie tot onze doelstelling:
De loterijen stellen alles in het werk om probleemgokken te voorkomen en zijn er niet op uit om mensen verslaafd te maken. Wij worden als gezondheidsfonds jaarlijks door hen geïnformeerd over hun werkwijze en nieuwe ontwikkelingen. Wij vinden het belangrijk dat de werkwijze van de loterijen legaal, integer en conform wetgeving is. Ook vinden wij het goed dat de loterijen specifiek beleid hebben om te voorkomen dat vormen van kansspelen via loterijen leiden tot gokverslaving en psychische problemen. Als vanaf 1 oktober nieuwe wetgeving gaat gelden m.b.t. de online kansspelmarkt, gaan we met de loterijen hun beleid nog strakker monitoren en het gesprek voeren over gewenst preventiebeleid.
Dus net als de andere 18 gezondheidsfondsen en duizenden goede doelen en clubs besteden wij het geld van de loterijen aan onze droom om een betere mentale gezondheid in Nederland te realiseren.
Vanwege de inhoud van het artikel, heeft Marjan Ter Avest (voorzitter MIND) goede afstemming gehad met Hendrik Hartevelt, voorzitter van onze lidorganisatie het Zwarte Gat (koepel cliëntenraden in de verslavingszorg). Het Zwarte Gat steunt onze koers en we gaan gezamenlijk de risico’s op gokverslaving bij een veranderende kansspelmarkt en de noodzaak voor preventie op dit terrein verder met elkaar bespreken. Hierover gaan we op 14 juli a.s. in gesprek met het Zwarte Gat en Verslavingshulp Nederland.